Malmöexpressen, Skånetrafikens "superbuss" i Malmö och annan stadsbuss.

Region Skåne om covid-19-läget i länet: Undvik kollektivtrafik och butiker

SKÅNE/BURLÖV

– De senaste veckorna har smittspridningen i Skåne ökat mycket snabbt. Att det har fördubblats på bara några veckor är mycket allvarligt, sa regiondirektör Alf Jönsson på tisdagseftermiddagen när Region Skåne höll en extra pressträff.

Enligt lägesrapporten från Region Skåne, med uppgifter från Folkhälsomyndigheten, är Burlöv på fjärde plats över antalet personer smittade med covid-19 (nya konstaterade covid-19 fall per 100 000 invånare per kommun) i länet. Vecka 42 var 110 personer konstaterat smittade i kommunen, en ökning med 8 personer i jämförelse med veckan före.

Här är de nya restriktionerna:

De nya råden från Region Skåne (dessa råd gäller i tre veckor och kan komma att förlängas):

  • Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika, till exempel resor till jobb, skola eller vårdbesök, kan alltid genomföras.
  • Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.
  • Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.
  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.
  • Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.

Källa: Region Skåne

Text: Redaktionen
Bildtext: Malmöexpressen, Skånetrafikens ”superbuss” i Malmö och annan stadsbuss. Foto: Region Skåne/© Bengt Flemark

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *